jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sos buraczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo czerwony sos buraczany.

Sos buraczany

Składniki:

Sos buraczany

 

 

Sposób przygotowania:

Sos buraczany
Ugotowanego buraka, obrać i zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. Chrzan obrać i zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. Wycisnąć sok z limonki. Cebulę obrać umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek obrać, umyć i rozgnieść. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż będzie miękka. Następnie do patelni dodać czosnek, zamieszać i chwilę smażyć. Potem dodać buraka, wodę (tyle aby powstała konsystencja sosu). Następnie buraki doprawić solą i sokiem z limonki. Po krótkim czasie gotowania, do buraków dodać chrzan, chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Pod koniec gotowania do buraka dodać trochę mleka tak aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt rzadki należy go odparować do odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzić go mlekiem lub wodą.

Tagi:

buraki