VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad!

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym

Składniki:

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym

 

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 3 cebule dymki + szczypiorek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 g ryżu
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Szklimy przez chwilkę cebulę, dodajemy kurczaka. Dokładnie mieszamy i przeciskamy przez praskę czosnek. Na samym końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aby wszystko połączyło się ze śmietanką. Ryż gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.