Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Schab w sosie cebulowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab jest trudnym mięsem do przygotowania aby wyszedł soczysty i miękki. W ten sposób gotując mięso chwilę a następnie podgrzewając w gorącym, kremowym i aromatycznym sosie, otrzymamy pyszne, delikatne kotlety wieprzowe.

Schab w sosie cebulowo-serowym

Składniki:

Schab w sosie cebulowo-serowym

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie cebulowo-serowym
Schab myjemy, osuszamy kroimy w 1 cm plastry.

Każdy nacieramy solą, pieprzem i paprykami.

W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do wrzątku wkładamy plastry schabu, gotujemy 3 min.

Wyjmujemy mięso.

W między czasie 2 cebulę kroimy w kostkę ,ostatnią ścieramy na tarce o małych oczkach, szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym.

Wlewamy rosół oraz wodę z pod schabu.

Dusimy cebulę na minimalnym gazie do momentu aż zacznie się rozpadać.

Serek łączymy z łąką pszenną oraz paroma łyżkami wywaru.

Przelewamy do garnka, mieszamy.

Do gorącego sosu wkładamy plastry schabu, pozostawiamy na kolejne 5 min.

Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu.