katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Łopatka na cebulowo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Miałam trochę "odpadów " z łopatki i zrobiłam sos do obiadu. Sos miał być do klusek śląskich ale skończyło się na kaszy.

Łopatka na cebulowo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka na cebulowo

 

  • łopatka wieprzowa ok 70 dag
  • cebula 3 średnie szt
  • liść laurowy 1-2 szt
  • mąka ok 1 łyżka
  • chrzan ok 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatka na cebulowo
Pokrojone kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.

Przekładamy do rondla, podlewamy wodą i stawiamy do duszenia. Cebulę kroimy dowolnie( ja część na drobno a część w piórka) i dodajemy do mięsa. Dodajemy liść laurowy, doprawiamy trochę solą i pieprzem.

Dusimy aż cebula zacznie się rozpadać.

Doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem( można przyprawą kuchenną) i zagęszczamy trochę mąką.

Podajemy do obiadu do ziemniaków, klusek, ryżu czy kaszy.
Łopatka na cebulowo
Przygotowane kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Łopatka na cebulowo
Gdy cebula zacznie się rozpadać doprawiamy sos do smaku.