marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos chrzanowo-ziołowy do kanapek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka ugotować,przelać wodą,obrać.Żółtka wyjąć,rozgnieść ze śmietaną,chrzanem,ziołami,doprawić.Wymieszać.Schłodzić 30 min.Wyjąć i podawać.

Sos chrzanowo-ziołowy do kanapek.

Składniki:

Sos chrzanowo-ziołowy do kanapek.

 

  • 4 ugotowane jajka,
  • 1 szklanka kwaśnej lub łagodnej śmietany,
  • 4-6 łyżek łagodnego chrzanu o smaku cytrynowym,
  • duża szczypta suszonej mięty,
  • łyżeczka kolendry,
  • pieprz cytrynowy,
  • siekany szczypiorek lub natka zielona,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowo-ziołowy do kanapek.
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą skorupki i obrać. Białka naciąć, wyjąć z nich kulki żółtek i rozgnieść widelcem w misce ze śmietaną i paroma łyżkami chrzanu cytrynowego. Natkę lub szczypiorek opłukać i posiekać drobno, liście suszonej mięty rozetrzeć w dłoniach, dodać kolendrę, pieprz cytrynowy i łyżeczkę soli. Wymieszać całość. Miskę z sosem wstawić na pół godziny do lodówki. Na 5 min. przed podaniem wyjąć naczynie z sosem i podawać do kanapek lub nadziewać tym łódki z białek. Czasem też białka można posiekać i zmieszać z sosem.

Tagi:

jajko jajka