Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos chrzanowy 1 (Białoruś)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Korzenie chrzanu wymyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać cukier,

Sos chrzanowy 1 (Białoruś)

Składniki:

Sos chrzanowy 1 (Białoruś)

 

  • 450 g chrzanu
  • 1 szkl octu stołowego
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy 1 (Białoruś)
Korzenie chrzanu wymyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, sól, ocet oraz wodę i wymieszać. Przechowywać w naczyniu glinianym lub ceramicznym. Sos chrzanowy można przygotować ze smietaną (zmniejsza się wówczas dodatek octu zgodnie z upodobaniem). Sos podawać do  zimnych dań mięsnych i rybnych.