goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sos cygański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos jest świetny do makaronów, ryżu z dodatkiem mięsa mielonego lub do pizzy

Sos cygański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos cygański

 

  • 2 kg pomidory
  • 1 sztuka papryka czerwona
  • 1 sztuka papryka żółta
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżeczka majeranek Prymat
  • 1 łyżeczka Kucharek - uniwersalna
  • 2 łyżki ocet
  • 2 łyżki cukier
  • 3 łyżki oliwa

Sposób przygotowania:

Sos cygański
Pomidory dokładnie myjemy, następnie sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na kawałki i gotujemy około 1 godzinę. Cebulę, papryki, czosnek kroimy i przekładamy do pomidorów. Gotujemy. Następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy do zredukowania się płynu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut.
Sos cygański
Pomidory kroimy na kawałki i gotujemy około 1 godzinę.
Sos cygański
Cebulę, obie papryki oraz czosnek kroimy
Sos cygański
i przekładamy do pomidorów. Gotujemy około 30 minut
Sos cygański
Sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito.