Sos cynamonowy do ciast

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W rondelku podgrzewamy mleko, śmietanę i laskę cynamonu. Gdy płyn zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W

Sos cynamonowy do ciast

Składniki:

Sos cynamonowy do ciast

 

Sposób przygotowania:

Sos cynamonowy do ciast
W rondelku podgrzewamy mleko, śmietanę i laskę cynamonu. Gdy płyn zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem na rzadki kogel-mogel. Rozrzedzamy go ciepłym mlekiem ze śmietaną energicznie mieszając i przelewamy do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego rondla z resztą mleka ze śmietaną. Całość podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając aż zgęstnieje. Przelewamy do szklanego naczynia i schładzamy. Przed podaniem wyjmujemy laskę cynamonu. Podajemy w sosjerce lub dzbanuszku. Pychota