Sos czosnkowy (zimny)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos dość ostry, jednak dość specyficzny, ma zupełnie inny smak z mięsami zimnymi,a inny z grilla, fondue czy rybą.

Sos czosnkowy (zimny)

Składniki:

Sos czosnkowy (zimny)

 

  • 10 ząbków czosnku (średnie)bez zielonych pędów
  • 200ml majonezu, może być "chudy"
  • 1 łyżeczka musztardy TEJ(może być też francuska)
  • ½ łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
  • ½ łyżeczki curry
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • po ½ łyżeczki oregano, bazylii
  • 1 liść szałwi dobrze pokruszony
  • szczypta kminku zmielonego
  • 5-10 ziaren zielonego pieprzu(świeżo zmiel.)
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli

 

  • ___________________________________________
  • czasami dają gorycz
  • można więcej

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy (zimny)
Czosnek przecisnąć przez praskę,  posolić dodać wszystkie przyprawy i porządnie wymieszać. Olej połączyć z musztardą na jednolitą masę wlewać do "papki" czosnkowej, dodać majonez porządnie wymieszać. Jeśli za mało czegokolwiek można dodać. Zezwalam;) Ze względu na surowe składniki przechowywać na najzimniejszym piętrze chłodziarki. Spożyć w ciągu 10 dni, nie zepsuje się ale czosnek "łapie" gorycz z musztardy:( Zastosowanie: konsumpcja z ciemnym chlebem posmarowanym masłem (ale niekoniecznie) jak i do mięs, z grilla, ryb, również i do kompozycji (!) z innymi sosami zimnymi.

Tagi:

sosy beza bezy