Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy z frytkownicą ActiFry

Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczny sos do faszerowanych warzyw ( i nie tylko ) - nie przecierany - nie zagęszczany - doprawiony ziołami .

Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry

 

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1/3 białej części pora
  • cukier
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • maggi w płynie
  • przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
  • przyprawa Suszone pomidory z bazylią
  • 1 mini kostka czosnkowa
  • pieprz mielony
  • 1 szklanka wody
  • garść świeżych ziół ( rozmaryn , bazylia , mięta , pietruszka , melisa )

 

Sposób przygotowania:

Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry
Pokroić drobno cebulę i pomidora - por w pół plasterki. Do naczynia ActiFry wlać 2 łyżki oleju .Wsypać cebulę , por i pomidora . Dusić 10 minut . W szklance wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i koncentrat . Zalać uduszone warzywa . Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek , Zioła Ogrodowe i Suszone pomidory z bazylią . Dusić 5 minut . Doprawić do smaku cukrem , pieprzem , maggi . Używać podając osobno jako sos - posypując usiekanymi ziołami lub zalać sosem faszerowane warzywa i dusić je w tym sosie .
Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry
Czerwoną cebulę , por i pomidora drobno pokroić i wrzucić do ActiFry
Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry
Skropić olejem i dusić przez 10 minut aż lekko sie zrumienią i zmiękną
Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry
Zalać bulionem , dodać przyprawy i dusić 5 minut by sie lekko rozgotowały- doprawić
Sos do faszerowanych warzyw z ActiFry
Usiekać świeże zioła i posypać nimi sos przy podaniu