WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Sos do spaghetti po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos do spaghetti po bolońsku z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki i pora. Zaprawiony sosem pomidorowym i śmietaną.

Sos do spaghetti po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do spaghetti po bolońsku

 

Sposób przygotowania:

Sos do spaghetti po bolońsku

ETAP 1:

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i włożyć mięso. Podsmażyć i przełożyć do garnka. Na patelnię włożyć startą drobno marchewkę i pokrojonego pora i również podsmażyć. Dodać do mięsa.

Przecier wymieszać z 1 szklanką wody i wlać do mięsa. Wymieszać. Ustawić na gazie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez ok 30 minut.

Dodać śmietanę i gotować dalej ok. 30 minut. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Sos podawać z makaronem.

Sos do spaghetti po bolońsku
Sos boloński po około godzinnym gotowaniu w garnku
Sos do spaghetti po bolońsku
Słodka śmietana dodana do gotującego się sosu
Sos do spaghetti po bolońsku
Starta marchewka i pokrojony por smażone na oleju
Sos do spaghetti po bolońsku
Zmielone mięso wieprzowe przesmażone na oleju