Sposób przygotowania:
Pizza z oliwkamiETAP 1:
Mleko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę składników na ciasto umieścić w misce. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Rozwałkować na duży okrągły placek.
Pomidory z puszki zblendować. Cebulę białą obrać, posiekać. Zeszklić na oleju z rozgniecionym czosnkiem i ziołami. Wlać zblendowane pomidory. Podgrzać. Można jeszcze raz zblendowac. Sos przyprawić solą i pieprzem. Posmarować ciasto.
Ułożyć plastry sera. Na tym ułożyć plasterki czerwonej cebuli i oliwek. Na końcu ułożyć plasterki pomidora.
Pizzę piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem pokroić na kawałki.