Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos florencki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do makaronów.

Sos florencki

Składniki:

Sos florencki

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 400 ml rosołu ( może być z kostki),
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki utartego selera korzeniowego,
  • 1 łyżka utartej marchwi,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos florencki
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię, utary seler i marchew. Podlać rosołem. Dusić do momentu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.