misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Sos grzybowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Sezon grzybowy się zaczyna więc sosik będzie "jak znalazł"

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • Ok 25 dkg podgrzybków lub innychgrzybów
  • łyżka masła
  • łyzka mąki
  • szklanka wywaru z kostki (1/2 kostki)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Oczyszczone grzybki drobno pokroić.Cebulę też drobniutko pokroić lub zetrzec na tarce i leciutko przyrumienić na tłuszczu,dodać grzybki i dusic do miękkości(w razie potrzeby podlać wywarem) uwazając by się nie przepaliły. Miękkie oprószyć mąką, dodać ser i mieszając dodawać powoli wywar ; doprowadzić do wrzenia.Odsunąć z ognia wlać smietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

sery ser