eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Sos jabłkowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka, rodzynki, cebula, jabłka, rodzynki, cebula

Sos jabłkowo-cebulowy

Składniki:

Sos jabłkowo-cebulowy

 

  • 2,5 kg jabłek
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • po 2 łyżeczce cynamonu, posiekanego imbiru i gorczycy
  • 1 łyżka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 dag rodzynek
  • 2 szklanki octu winnego
  • 3 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sos jabłkowo-cebulowy
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Zalać octem. Dusić do miękkości. Cytryny sparzyć i pokroić w plasterki. Dodać. Wsypać cukier. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać. Obrać i posiekać cebulę. Dodać. Gotować na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas pomieszać. Wymieszać z cynamonem, gorczycą i imbirem. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Dodać. Dusić 10 minut. Rozłożyć do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 minut.