Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos koperkowy z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sos koperkowy z ziemniakami podawać np. z ziemniakami z wody i drobiem.

Sos koperkowy z ziemniakami

Składniki:

Sos koperkowy z ziemniakami

 

  • pęczek świeżego kopru lub 2 łyżeczki suszonego
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki stołowej oleju lub margaryny
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 200-300 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe śmietany lub śmietanki
  • sól
  • ocet lub sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z ziemniakami
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i gotować do miękkości w słonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć koper z mąką, zlać wywarem z ziemniaków, wymieszać na gładką masę, dodać ziemniaki i całość zmiksować. Sos doprawić solą i octem (sokiem z cytryny) i zagęścić mlekiem. Podawać ze śmietanką.

Tagi:

ziemniaki