mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Sos kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny kremowy sosik z kurkami .

Sos kurkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos kurkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy
Kurki myjemy oczyszczamy , zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut. Odcedzamy . Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle tak aby się zeszkliła . Dodajemy kurki i jeszcze z 3 minutki dusimy , następnie wlewamy wywaru i dalej dusimy około 15 minut , gdy grzybki będą miękkie dodajemy 250 ml śmietany rozmieszanej z 2 łyżkami mąki . I mieszamy aż sosik się zetnie i zgęstnieje .
Sos kurkowy
Kurki zalewamy wodą i gotujemy 15 minut.
Sos kurkowy
Następnie podsmażamy 3 minutki razem z cebulką
Sos kurkowy
Następnie wlewamy 1 szklankę wyawru warzywnego