goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sos kurkowy 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, leśny i pachnący sos idealnie pasuje do mięs, makaronu

Sos kurkowy 6 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos kurkowy 6

 

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy 6
Cebulę obieramy i podsmażamy delikatnie na maśle. Następnie dodajemy oczyszczone i sparzone kurki. Całość dusimy około 20-25 minut, podlewamy bulionem. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką by pozbyć się grudek i zaciągamy nią sos. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos kurkowy 6
Ja użyłam kurek mrożonych, świetnie nadają się także kurki z zalewy w słoiku
Sos kurkowy 6
OCzyszcozne kurki podsmażamy wraz z cebulą
Sos kurkowy 6
Sos zaprawiamy śmietaną, na koniec dodajemy posiekany koperek