rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Sos mięsny do spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsty i pyszny sos do spaghetti

Sos mięsny do spaghetti

Składniki:

Sos mięsny do spaghetti

 

  • 0,5kg mięsa mielonego(drobiowego,cielęcego lub wołowego)
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • świeża bazylia
  • 1szkl. bulionu(taki jakiego mięsa użyliśmy)
  • jasny sos sojowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsny do spaghetti
W garnku rozgrzać kilka kropli oliwy.Cebulę drobno posiekać i wrzucić na ciepłą oliwę i smażyć aż się zeszkli i wtedy dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku.Następnie wrzucamy rozdrobnione mięso,smażymy mieszając od czasu do czasu.Kiedy białko w mięsie się zetnie dolewamy bulion i dodajemy przecier i sos sojowy(ostrożnie ten sos jest słony).Dusimy jakieś 15 min. Na koniec doprawiamy świeżą,drobno posiekaną bazylią.Sos możemy zamrozić w pojemniczkach.Po wyjęciu z zamrażalnika rozmrozić i wymieszać z ugotowanym makaronem spaghetti.Jeśli potrawa okaże się za gęsta można dolać sok pomidorowy i wszystko razem podgrzać.Makaron z sosem wyłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem lub parmezanem i podawać z kieliszkiem wytrawnego wina.

Tagi:

mięso sosy