Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sos Mornay

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ser utrzeć na drobnej tarce. Masło roztopić na patelni na słabym ogniu (nie przypalić), dodać mąkę i energicznie mieszając połącz

Sos Mornay

Składniki:

Sos Mornay

 

Sposób przygotowania:

Sos Mornay
Ser utrzeć na drobnej tarce. Masło roztopić na patelni na słabym ogniu (nie przypalić), dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć oba składniki tworząc zasmażkę, dolewać stopniowo mleko nie przerywając mieszania. Zwiększyć płomień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać tarty ser, dobrze zamieszać i przez chwilę jeszcze gotować. Dodać sól i biały pieprz.

Tagi:

sery ser