dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Sos pieczarkowo-pietruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos pieczarkowy z natką pietruszki, prosty i błyskawiczny - świetny dodatek do makaronu i pieczeni z mięsa mielonego

Sos pieczarkowo-pietruszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowo-pietruszkowy

 

  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/3 szkalniki bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sóll, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo-pietruszkowy
Cebulę pokroiłam w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aż się zeszkliła. Dodałam pieczarki, masło, sól i pieprz i smażyłam 2 minuty. Po tym czasie wlałam bulion i gotowałam całość ok. 3 minut. Następnie dolałam śmietanę, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam kolejne 3 minuty, aż sos zgęstniał. Pod koniec wrzuciłam pietruszkę, całość doprawiłam solą i pieprzem i zdjęłam z palnika.
Sos pieczarkowo-pietruszkowy
W pierwszej kolejności przesmażyłam cebulę
Sos pieczarkowo-pietruszkowy
Następnie dodałam pieczarki pokrojone w plasterki
Sos pieczarkowo-pietruszkowy
Doprawiłam dodałam bulion, a później śmietankę
Sos pieczarkowo-pietruszkowy
Na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki