motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos pieczarkowo-śmietanowy 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos pieczarkowo-śmietanowy

Sos pieczarkowo-śmietanowy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowo-śmietanowy 4

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo-śmietanowy 4
Obrane pieczarki kroimy w talarki. Cebulę w kostkę. Do garnka dajemy przygotowane pieczarki, pokrojoną cebulkę, 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 min. Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem, dolewamy 2 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do gotującego się sosu. Śmietanę i mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującego się sosu, aby zagęścić. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty i doprawiamy do smaku.
Sos pieczarkowo-śmietanowy 4
Pieczarki obieramy razem z przygotowaną cebulką
Sos pieczarkowo-śmietanowy 4
Obrane pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę
Sos pieczarkowo-śmietanowy 4
Pieczarki razem z cebulką dusimy pod przykryciem
Sos pieczarkowo-śmietanowy 4
Dolewamy wodę, posiekaną pietruszkę a na koniec zagęszczamy zawiesiną zrobioną z mąki, śmietany i wody.