karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

sos pieczarkowy idealny jako dodatek do mięsa wieprzowego jak i drobiowego

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Cebulę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, kroimy w talarki, w tym czasie rozpuszczamy masło w garnku, zaczynamy od 2 łyżek ( tylko w razie potrzeby dodajemy masła więcej), gdy masło będzie rozpuszczone dodajemy pokrojona cebule i dusimy, co chwilę mieszając.Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, dodajemy do duszącej się cebuli, dusimy razem przez ok 5-8 min bez przykrycia, w razie potrzeby podlewamy odrobina wody. po upływie ok 8 min dodajemy do cebuli i pieczarek śmietanę wraz z jogurtem, przyprawiamy do smaku, dusimy ok 5 min.