kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1058]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny aromatyczny sos z pieczarek, który możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w dość duże kawałki.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie dajemy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie szklista.

Ddodajemy pokrojone pieczarki, smażymy około 5minut. Dolewamy szkl. wody i gotujemy około10 mint.

Do szkl. dajemy jogurt i mąkę dokładnie mieszamy, dolewamy wodę( razem pełna szkl). Sos przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wymieszany jogurt z mąką i przez chwilę gotujemy.
Sos pieczarkowy
obrane pieczarki kroimy w dość duże części
Sos pieczarkowy
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Sos pieczarkowy
jogurt mieszamy z mąką kukurydzianą bardzo dokładnie
Sos pieczarkowy
do smażonej cebuli dodajemy pieczarki i dalej smażymy
Sos pieczarkowy