WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1448]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy sos pieczarkowy z dodatkiem koperku i pietruszki, z cebulą i na słodkiej śmietance. Idealny do mięs, ryżu, makaronu.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 1/3 szkl. bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy

ETAP 1:

Do garnka włożyć masło i roztopić je. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na masło i zeszklić.

Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić do cebuli. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie, posiekany koperek i natkę pietruszki, przykryć i dusić kilkanaście minut.

Następnie dolać śmietankę i dusić kolejne 10-15 minut mieszając od czasu do czasu aż sos się lekko zagęści.

Sos podawać jako dodatek do mięs, ryżu, makaronu czy ziemniaków.

Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy po uduszeniu z dodatkami w garnku
Sos pieczarkowy
Podlane bulionem pieczarki doprawione solą i pieprzem
Sos pieczarkowy
posiekany koperek i natka pietruszki dodane do pieczarek
Sos pieczarkowy
Posiekana cebulka wrzucona na roztopione masło