Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos pieczarkowy z kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos ten również został przygotowany przez moją siostrę :)

Sos pieczarkowy z kurkumą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy z kurkumą

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z kurkumą
Pieczarki myjemy i kroimy w zgrabną kostkę średniej wielkości. W garnku topimy margarynę i przesmażamy na niej pieczarki z dodatkiem słodkiej papryki, kiedy się lekko zrumienią wlewamy wodę, dodajemy nieco soli i pieprzu do smaku i gotujemy. Obraną cebulę kroimy w talarki, po 15 minutach od zagotowania się wody z pieczarkami ją dodajemy i dalej gotujemy. Do mąki dodajemy kurkumę, stopniowo wlewamy śmietanę, tak aby nie powstały grudki, dodajemy chochlę gorącego sosu, a następnie przelewamy całość do gotujących się pieczarek. Gotujemy jeszcze kilka minut tak aby sos nieco zgęstniał, doprawiamy go do smaku i gotowym sosem polewamy ziemniaki.
Sos pieczarkowy z kurkumą
Pieczarki myjemy i kroimy w zgrabną kostkę średniej wielkości.
Sos pieczarkowy z kurkumą
Etap 2W garnku topimy margarynę i przesmażamy na niej pieczarki
Sos pieczarkowy z kurkumą
Obraną cebulę kroimy w talarki i dodajemy.
Sos pieczarkowy z kurkumą
następnie przelewamy całość do gotujących się pieczarek.