Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos pieczarkowy z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do różnego rodzaju placków i mięsa. Smaczny i bardzo łatwy do zrobienia.

Sos pieczarkowy z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z marchewką
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane pieczarki i startą na tarce o dużych oczkach marchew, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać kostkę rosołową, dusić pod przykryciem około 8-10 minut. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, mąką i papryką mieloną, połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać na ciepło do mięsa i placków.
Sos pieczarkowy z marchewką
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki cebulę i marchew
Sos pieczarkowy z marchewką
Przełożyć do garnka wlać szklankę wody dodać kostkę rosołową
Sos pieczarkowy z marchewką
Śmietanę wymieszać z mąką i mieloną papryką
Sos pieczarkowy z marchewką
Połączyć z pieczarkami i doprawić do smaku

Tagi:

sosy marchewka