Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos pieczarokowy z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos mięsno - pieczarkowy .

Sos pieczarokowy z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos pieczarokowy z mięsem

 

  • 70 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki
  • 3 łyżki mąki,
  • masło roślinne,
  • olej,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka do sosów,
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarokowy z mięsem
Pieczarki myjemy, z kapeluszy ściagamy skrówke i kroimy na 4 lub 6 częsci. cebule kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesmażamy na maśle przez 10 minut. Mięso wieprzowe z łopatki kroimy w dorbną kostkę i smażymy na oleju przez 10 minut po czym dodajemy do pieczarek, wlewamy litr wody, dodajemy liscie laurowe, ziele kostke do sosów oraz pieprz i sól do smaku. gotujemy 30-40 minut i uzupełniamy braki wody. Mąkę podsmażamy bez dodatku tłuszczu do czasu az zrumienieje, następnie do gorącej maki wlewamy stopniowo 0,5 szkl zimnej wody a następnie stopniowo wywar z sosu. Kiedy nie ma grudek wlewamy do całosci i gotujemy jeszcze 5 minut.
Sos pieczarokowy z mięsem
wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoeczeciem
Sos pieczarokowy z mięsem
przed dodaniem zasmażki należy ją zahartowac by nie powstały grudki