Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos pietruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znakomity dodatek do potraw mięsnych

Sos pietruszkowy

Składniki:

Sos pietruszkowy

 

  • 30 dag pietruszka,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 szkl mleko,
  • 1 łyżka masło,
  • 4 łyżki natka pietruszki siekana,
  • do smaku sok z cytryny,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz ziołowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Sos pietruszkowy
Pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i ugotować. Następnie wlać mleko i zmiksować. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Odstawić, wsypać natkę pietruszki, przyprawić do smaku, wymieszać.