Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos podgrzybkowy do klopsików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos wykorzystałam do klopsików, ale sprawdzi się jako dodatek do różnych innych dań, jak również do makaronu lub kaszy.

Sos podgrzybkowy do klopsików Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos podgrzybkowy do klopsików

 

 

Sposób przygotowania:

Sos podgrzybkowy do klopsików
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do uzyskania rumianego koloru (doprawiamy solą). Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na ćwiartki podgrzybki (mogą też być mrożone). Przesmażamy je 3-4 minuty, po czym zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy nieco soli i pieprzu i na wolnym ogniu gotujemy całość tak długo aż 1/3 wody odparuje. Następnie mąkę rozprowadzamy razem ze śmietaną i zahartowaną wlewamy do grzybowego wywaru. Energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.
Sos podgrzybkowy do klopsików
Etap 1 do przesmazonej cebuli dodajemy grzyby.
Sos podgrzybkowy do klopsików
Etap 2 następnie gotujemy grzybowy wywar.

Tagi:

przyprawy