Sos z podgrzybków można wykorzystać zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi oraz polędwiczkami wieprzowymi. Aby przygotować sos potrzeba cebuli, masła, liścia laurowego, ziela angielskiego, śmietany, soli, pieprzu, natki pietruszki i najlepiej świeżych podgrzybków (suszone należy moczyć przed obróbką przez kilka godzin). Następnie wszystkie składniki trzeba dusić na patelni przez kilka minut, a na koniec zabielić je śmietaną.
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie

Grzyby ze śmietaną i cebulą są popularnym dodatkiem do mięs lub wędlin, a także ziemniaków i klusków. Smakują wyśmienicie także ze świeżą bułką posmarowaną masłem. Duszone grzyby można przygotować np. z rydzów, które trzeba oczyścić i pokroić. Następnie należy podsmażyć cebulę w garnku z masłem, po czym dodać do niej grzyby i dusić przez kilkanaście minut. Po około 10 minutach wlewa się śmietanę i doprawia potrawę solą oraz pieprzem.

Maślaki marynowane

Maślaki marynowane

Zalewę octową do maślaków marynowanych przygotowuje się z wody, czosnku, cukru oraz soli. Grzyby doprawia się także zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem. Do marynaty można dodać także białą gorczycę, marchewkę i cebulę. Przyrządzając tę potrawę, należy oczyścić grzyby, po czym wrzucić je do wrzącej wody, następnie zalać je przygotowaną marynatą. Maślaki w zalewie to idealny dodatek do mięs lub wędlin.

Maślak

Maślak

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów w polskiej kuchni. Mają szeroki, brązowy kapelusz i śliską powierzchnię. Można je gotować, dusić i smażyć, ale również świetnie nadają się do marynowania. Maślaki wybornie smakują w sosach śmietanowych oraz zupach grzybowych. Warto również zastosować je jako dodatek do mięsa, dzięki nim potrawa uzyska niepowtarzalny smak i aromat.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Grzyby suszone

Grzyby suszone

Grzyby suszone zawsze warto mieć w kuchni – w każdej chwili można z nich zrobić szybki sos i aromatyczną zupę. Najlepsze do suszenia są borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze, które długo utrzymują naturalny smak i wartości odżywcze. Susz trzymany w szczelnie zamkniętym słoiku lub blaszanym pudełku można przechowywać miesiącami. Aby zabezpieczyć się przed szkodnikami, warto włożyć do ususzonych grzybów parę listków laurowych.

Polecane przepisy do kategorii Sos z podgrzybków

Znaleźliśmy 8 przepisów w kategorii Sos z podgrzybków