Sposób przygotowania:
Kremowy sos grzybowy .
Grzyby wypłukać i namoczyć w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinę. Wyjąć grzyby,wodę w której się moczyły przecedzić. Włożyć do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankę odstawić do wystudzenia), dodać listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem noża ziarna jałowca i gotować ok.30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki.
Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie .
Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki.
Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie .
Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.
misia53