eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowywałam gołąbki z kiszonej kapusty. Dusiłam je w soku z tej kapusty i został mi sos z duszenia. Wykorzystałam go do przygotowania sosu pomidorowego do tych gołąbków.

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty

Składniki:

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty

sos z duszenia gołąbków

  • 1 litr sosu z duszenia gołąbków z kiszonej kapusty

pozostałe składniki

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 750 ml soku pomidorowego
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty

przygotowanie składników

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Przygotować jeden litr sosu z duszenia gołąbków.

Do garnka wlać litr sosu z duszenia gołąbków z kiszonej kapusty.

przygotowanie składników cd

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Koncentrat pomidorowy wymieszać z jedną trzecią sosu.

Do 1/3 sosu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.

przygotowanie składników cd

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Przygotować siedemset pięćdziesiąt ml soku pomidorowego.

Odmierzyć 750 ml soku pomidorowego.

przygotowanie sosu

Sos pomidorowy Eli z sokiem z kiszonej kapusty
Do sosu dodać pozostałe składniki i zagotować.

Do sosu z gołąbków dodać przyprawę do mięs, słodką paprykę w proszku i czosnek granulowany. Następnie dodać koncentrat wymieszany z sosem i sok pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i jeszcze chwilę gotować. Sos podałam z gołąbkami z kiszonej kapusty.

Smacznego!