zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te klopsiki są szybkie do przygotowania i można podać je z makaronem lub ryżem. My raczej preferujemy z makaronem. Lekko rozgrzewające dzięki jednemu bardzo ostremu składnikowi. A jakiemu ? Zajrzyjcie i sami się przekonajcie.

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

 

  • klopsiki :
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szk mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • sos :
  • 350 g pieczonej papryki ( w zalewie )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sambal oelek ( płaska )
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
W mleku namoczyć bułkę i odcisnąć ją z nadmiaru mleka.

Mięso, cebulę i tę bułkę zmielić w maszynce do mięsa.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić masę.

Z masy formować małe kulki i ugotować je w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym.

Klopsiki wyjąć z wody.

W patelni ( najlepiej głębokiej ) rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.

Podsmażyć ją i dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko chwilę smażyć i dodać pozostałe składniki.

W miarę potrzeby sos doprawić.

Na koniec wrzucić do sosu klopsiki i zagotować.

Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
ugotować klopsiki i wyjąć je z wody do miski
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
przygotować sos z pieczonej papryki dodając potem kukurydzę
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
na koniec dodać klopsiki i zagotować sos.