Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie koperkowymPrzygotowanie klopsików
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy.
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulę, sól i pieprz.
Wyrabiamy masę mięsną.
Przygotowanie klopsików - c.d.
Z masy mięsnej, zwilżonymi dłońmi, formujemy klopsiki (u mnie wyszło 6). Klopsiki obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju.
Przygotowanie sosu
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.
Do gotującego się bulionu wrzucamy klopsiki i marchewkę. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos mąką.
Doprawiamy do smaku.
Klopsiki w sosie koperkowym dobrze komponują się np. z kaszami.