Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klopsiki z mięsa z indyka w sosie koperkowym to delikatne w smaku danie, które posmakuje najmłodszym i nie tylko. Polecam na szybki obiad.

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Na sos:

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym

Przygotowanie klopsików

Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso łączymy z odciśniętą bułką, jajkiem, cebulą, solą i pieprzem

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.

Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy.

Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulę, sól i pieprz.

Wyrabiamy masę mięsną.

Przygotowanie klopsików - c.d.

Klopsiki w sosie koperkowym
Z masy mięsnej wyrabiamy klopsiki - u mnie wyszło 6

Z masy mięsnej, zwilżonymi dłońmi, formujemy klopsiki (u mnie wyszło 6). Klopsiki obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju.

Przygotowanie sosu

Klopsiki w sosie koperkowym
Sos koperkowy na bazie bulionu drobiowego

Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.

Do gotującego się bulionu wrzucamy klopsiki i marchewkę. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos mąką.

Doprawiamy do smaku.

Klopsiki w sosie koperkowym dobrze komponują się np. z kaszami.