Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos serowy z musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos nadaje się do np. do polania ugotowanych ziemniaków lub makaronu.

Sos serowy z musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos serowy z musztardą

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 10 dkg sera gorgonzola
  • 2 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Sos serowy z musztardą
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek posiekać, dodać do cebuli. Cebulę z czosnkiem chwilę smażyć razem, ale nie rumienić. Ser podzielić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć, cały czas mieszając, tak długo, aż ser się rozpuści. Na patelnię wlać szklankę wody i wymieszać. Do sosu dodać też musztardę. W szklance zimnej wody rozmieszać mąkę. Ja przelewam wszystko do słoika, słoik zakręcam i energicznie potrząsam. Wtedy mam pewność, że nie będzie grudek. Mąką z wodą zagęścić sos, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Sosem polewać np. ugotowane ziemniaki lub makaron.
Sos serowy z musztardą
Posiekany czosnek dodany do zeszklonej na oleju cebuli.
Sos serowy z musztardą
Podzielony na mniejsze kawałki ser dodany do cebuli z czosnkiem.
Sos serowy z musztardą
Roztopiony ser z cebulą i czosnkiem wymieszany ze szklanką wody.
Sos serowy z musztardą
Musztarda sarepska dodana do gotującego się sosu.