klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Sos slodko-kwasny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sos ten nadaje sie do wielu potraw. Mozna go takze tylko podgrzac i polac nim makaron czy tez ryz.:)

Sos slodko-kwasny

Składniki:

Sos slodko-kwasny

 

  • 1kg czerwonej papryki
  • 1kg cebuli
  • 3kg cukinii
  • 1.5szkl octu
  • 1kg cukru
  • 4 sloiczki koncentratu pomidorowego
  • po lyzce slodkiej i ostrej papryki
  • lyzka curry
  • sol pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Sos slodko-kwasny
Oczyszczamy papryke i cukinie, z papryki usuwamy takze gniazda nasienne, natomiast cebule obieramy. Wszystko to kroimy w kostke, posypujemz 1 i 1/2 lyzka soli i odstawiamy na noc, nastepnego dnia osaczamy. Przekladamy do garnka, wlewamy ugotowana zalewe z octu i cukru, po czym gotujemy 20 minut a nastepnie wlewamy koncentrat i przyprawiamy. Mieszamy. Gotujemy 10 minut na mniejszym ogniu po czym goracy sosik przelewamy do sloiczkow, zakrecamy i obracamy do gory denkiem. Nie pasteryzowac.