Sposób przygotowania:
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) i nieco zmniejszam ilość octu lub też daje więcej cukru. Dlatego tez również w przypadku tego sosu zmniejszyłam ilość octu i dałam tylko szklankę i dosypałam ok 5 łyżek cukru i według mnie wyszło dobre. Dlatego też proponuje dodawać te składniki porcjami i w trakcie gotowania doprawiać według własnego smaku.