mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Sos śmietankowo-pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos jest wspaniałym dodatkiem zarówno do kopytek, pierogów, jak i do gołąbków (warzywnych), czy też mięs

Sos śmietankowo-pieczarkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos śmietankowo-pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos śmietankowo-pieczarkowy
Oczyszczamy cebulę i pieczarki, a następnie pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w grubszą kostkę. Na patelnię wsypujemy pokrojone pieczarki i trzymamy je tam około 15 min., żeby woda z nich odparowała. Dopiero potem dodajemy cebulę i olej, po czym dusimy razem jakieś 15 min. Po tym czasie możemy dodać wszystkie śmietany oraz jogurt naturalny i ze sobą wymieszać. Doprawiamy solem i pieprzem do smaku, po czym kroimy koperek na drobno i dosypujemy. Można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi koperku. Sos można już wyłączyć i jest on już gotowy do podania. Smacznego :)
Sos śmietankowo-pieczarkowy
Dusimy pieczarki i cebulę, najlepiej pod przykryciem
Sos śmietankowo-pieczarkowy
Sos w całej swojej okazałości, prawda, że apetycznie wygląda?
Sos śmietankowo-pieczarkowy
Należy pamiętać o koperku, gdyż nadaje on odpowiedniego smaku (chyba, że ktoś nie lubi, to można pominąć)