WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos na bazie mrożonego szpinaku w brykiecie z serkiem topionym i smażonym kurczakiem, przyprawiony na lekko pikantnie. Idealny do makaronu.

Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem

 

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • kilkanaście kostek mrożonego szpinaku
  • 100g serka topionego np. ementaler
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem

ETAP 1:

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić dość obficie przyprawą gyros. Wrzucić na gorący olej i przesmażyć. Dodać mrożony szpinak, przykryć patelnię i dusić aż szpinak się rozmrozi.

Przyprawić sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Dodać pokrojony na kilka kawałków serek topiony, mieszać aż do rozpuszczenia.

Dusić jeszcze ok. 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Gdyby sos był bardzo gęsty podlać odrobiną wody. Podawać do makaronu.

Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem
Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem po przygotowaniu na patelni
Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem
Serek topiony dodany do kurczaka i szpinaku
Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem
Zamrożone kostki szpinaku wrzucone do kurczaka
Sos szpinakowo - serowy z kurczakiem
Podsmażony na oleju kurczak w przyprawie gyros