Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Sos tatarski Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos tatarski to wspaniały dodatek do jaj, wędlin i mięs

Sos tatarski Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski Edzi

 

  • 4 marynowane grzybki (jeśli nie mamy leśnych, mogą być pieczarki)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina świeżego rozmarynu
  • odrobina natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos tatarski Edzi
Grzybki odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, (te z brzegów, gdzie jest sama skórka odrzucamy) i również kroimy w kosteczkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem, dodajemy sól (z solą OSTROŻNIE, składniki są dość słone), świeżo mielony pieprz i pokrojone drobniutko listki rozmarynu. Do powstałego sosu dodajemy grzybki i ogórki, mieszamy. Przekładamy do miseczki, w której będziemy podawać i posypujemy natką pietruszki.
Sos tatarski Edzi
Grzybki marynowane kroimy w drobną kostkę
Sos tatarski Edzi
Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki, następnie w drobną kostkę
Sos tatarski Edzi
W miseczce mieszamy ze sobą jogurt i majonez
Sos tatarski Edzi
Do powstałego sosu dodajemy pokrojone grzybki i ogórki