Sos winny dla drobiu i dziczyzny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

sos jako dodatek do wszelakiego rodzaju mięs

Sos winny dla drobiu i dziczyzny

Składniki:

Sos winny dla drobiu i dziczyzny

 

  • 200 ml wywaru drobiowego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz, suszone zioła do smaku
  • 1 pomarańcza
  • 50 gram masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki brandy
  • 100 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Sos winny dla drobiu i dziczyzny
Do miseczki wsypałam 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, suszone zioła , oliwę oraz dużą szczyptę pieprzu. Wymieszałam. Z pomarańczy starłam skórkę a sok wycisnęłam.Odstawiłam. Na dużej patelni roztopiłam masło- gdy zaczęło skwierczeć dosypałam startą skórkę z pomarańczy, dolałam brandy.Dusiłam ok.2 minut aż alkohol wyparował. Wlałam na patelnię sok z pomarańczy, wino .Na koniec dodałam wymieszane masło z mąką oraz wywar. Wsypałam cukier.Dusiłam 3 minuty na wolnym ogniu. Dodałam śmietanę.Podawałam z mięsem.

Tagi:

zioła