Sposób przygotowania:
Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Żeberka nacieramy przyprawą do żeberek i wkładamy do foliowego worka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 1,5h. Na ostatnie 20-30 minut worek foliowy rozcinamy, aby ładnie się nam przypiekły żeberka. Mięso upieczonych żeberek oddzielamy od kości. W rondelku na rozgrzanej oliwie smażymy na rumiano cebulę. Dodajemy kawałki mięsa oddzielonego od żeberek i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą (można również przelać soki, które pozostały w worku foliowym z pieczenia). Dodajemy jeszcze bulionetkę, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 30 minut. Na ostatnie 15 minut dodajemy estragon suszony i jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąka kukurydzianą.