pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pomysł na ten przepis został zaczerpnięty z profilu Buni

Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych

 

  • mąka kukurydziana 1 łyżka, cebula 1, przyprawa do żeberek, oliwa z oliwek 1 łyżeczka, woda

 

Sposób przygotowania:

Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Żeberka nacieramy przyprawą do żeberek i wkładamy do foliowego worka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 1,5h. Na ostatnie 20-30 minut worek foliowy rozcinamy, aby ładnie się nam przypiekły żeberka. Mięso upieczonych żeberek oddzielamy od kości. W rondelku na rozgrzanej oliwie smażymy na rumiano cebulę. Dodajemy kawałki mięsa oddzielonego od żeberek i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą (można również przelać soki, które pozostały w worku foliowym z pieczenia). Dodajemy jeszcze bulionetkę, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 30 minut. Na ostatnie 15 minut dodajemy estragon suszony i jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąka kukurydzianą.
Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę
Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Gdy upieczamy żeberek oddzialamy mięso id kości i kroimy na kawałki
Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Cebulę zalewamy wodą, dodajemy bulionetkę oraz mięso z żeberek pieczonych
Sos z mięsa żeberkowego dla leniwych
Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy go mąka kukurydzianą