katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sos z podsmażaną cebulką i zrazami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny sos do ziemniaków ,ryżu czy kaszy albo też klusek ziemniaczanych.Przygotowane zraziki obsmażamy na patelni i dodajemy do sosu i chwilę razem dusimy.

Sos z podsmażaną cebulką i zrazami

Składniki:

Sos z podsmażaną cebulką i zrazami

 

  • mięso mielone 40 dag
  • bułka tarta 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • przyprawa do gyrosa ok1 łyżeczka
  • woda ok 1/4 szkl
  • cebula 1 duża szt
  • sos pieczeniowy jasny 2 łyżeczki
  • rosół albo woda ok 3 szkl
  • sól
  • mąka
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos z podsmażaną cebulką i zrazami
Przygotowujemy mięsną masę.Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą i doprawiamy przyprawami do smaku. Zarabiamy masę i formujemy z niej zraziki .Obtaczamy w mące. Cebulę drobno kroimy i obficie oprószany mąką. Przesmażamy na rozgrzanym oleju i podlewamy rosołem energicznie mieszając. Dodajemy sos pieczeniowy. Doprawiamy do smaku. Jeśli trzeba zagęszczamy mąką. Przygotowane zraziki obsmażamy na patelni i dodajemy do sosu i chwilę razem dusimy.