ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Zrazy bite duszone z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zrazy w bardzo dobrym wydaniu.

Zrazy bite duszone z grzybami

Składniki:

Zrazy bite duszone z grzybami

 

  • 50-60 dkg mięsa wołowego,
  • 5-6 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg mąki,
  • 10 dkg cebuli,
  • 2 dkg grzybów suszonych lub 20 dkg pieczarek,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zrazy bite duszone z grzybami
Grzyby opłukać, zalać ½ l wody, ugotować.
Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać skośnie na 4 kawałki w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą na płat grubości około 1 cm, oprószyć mąką i osolić bezpośrednio przed smażeniem. Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, osmażyć zrazy, rumieniąc z obu stron. Wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć do rondla. Do zrazów dodać ugotowane grzyby pokrajane w paski. W czasie duszenia podlewać wywarem w grzybów. Zrazy dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, dodać sól, pieprz, wymieszać i zagotować. Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną, perłową, makaronem, ziemniakami, oddzielnie podać surówkę z warzyw.

Tagi:

mięso grzyby