Sposób przygotowania:
Zrazy bite duszone z grzybami
Grzyby opłukać, zalać ½ l wody, ugotować.
Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać skośnie na 4 kawałki w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą na płat grubości około 1 cm, oprószyć mąką i osolić bezpośrednio przed smażeniem. Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, osmażyć zrazy, rumieniąc z obu stron. Wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć do rondla. Do zrazów dodać ugotowane grzyby pokrajane w paski. W czasie duszenia podlewać wywarem w grzybów. Zrazy dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, dodać sól, pieprz, wymieszać i zagotować. Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną, perłową, makaronem, ziemniakami, oddzielnie podać surówkę z warzyw.
Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać skośnie na 4 kawałki w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą na płat grubości około 1 cm, oprószyć mąką i osolić bezpośrednio przed smażeniem. Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, osmażyć zrazy, rumieniąc z obu stron. Wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć do rondla. Do zrazów dodać ugotowane grzyby pokrajane w paski. W czasie duszenia podlewać wywarem w grzybów. Zrazy dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, dodać sól, pieprz, wymieszać i zagotować. Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną, perłową, makaronem, ziemniakami, oddzielnie podać surówkę z warzyw.