Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2790]

Sos z suszonych grzybów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sos z suszonych grzybów to smaczny i aromatyczny dodatek do mięs, kasz i placków ziemniaczanych.

Sos z suszonych grzybów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos z suszonych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów
Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać ciepłą wodą i odłożyć na 1 godzinę. Następnie ugotować ( około 40-50 minut) w tej samej wodzie w której się moczyły.

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Miękkie grzyby drobno pokroić, połączyć z wywarem, dodać podsmażoną cebulę.

Z 1 łyżki mąki i reszty masła zrobić rumianą zasmażkę. Śmietanę wymieszać z pozostałą mąką. Zasmażkę i śmietanę połączyć z wywarem i grzybami, zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Sos z suszonych grzybów
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
Sos z suszonych grzybów
Grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły
Sos z suszonych grzybów
Miękkie grzyby drobno pokroić i połączyć z cebulą i wywarem

Tagi:

sosy grzyby