Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wołowina z sosem z suszonych grzybów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Proponuję sposób na pyszne przygotowanie mięsa wołowego na obiad. Mięso jest dobrze doprawione, a sos wyrazisty w smaku. Całość podałam z kaszą gryczaną i surówkami. Ilość składników na 2 porcje.

Wołowina z sosem z suszonych grzybów

Składniki:

Wołowina z sosem z suszonych grzybów

wszystkie

  • 2 grube plastry łopatki wołowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 garstki suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • margaryna
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Wołowina z sosem z suszonych grzybów

przygotowanie

Wołowina z sosem z suszonych grzybów
Proponuję sposób na pyszne przygotowanie mięsa wołowego na obiad. .

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Mięso rozbijamy delikatnie ręką. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryka. Odstawiamy na 30 minut

smażymy

Wołowina z sosem z suszonych grzybów
Na rozgrzaną margarynę układamy mięso i smażymy z obu stron

Na rozgrzaną margarynę układamy mięso i smażymy z obu stron. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, następnie zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy i dusimy.

smażymy

Wołowina z sosem z suszonych grzybów
Cebulę kroimy w kostkę, grzyby drobno siekamy .

Cebulę kroimy w kostkę, grzyby drobno siekamy - smażymy

robimy sos

Wołowina z sosem z suszonych grzybów
dodajemy usmażoną z grzybami cebulę i dalej dusimy.

Po godzinie dolewamy do mięsa szklankę wody, dodajemy usmażoną z grzybami cebulę i dalej dusimy.

sos

Wołowina z sosem z suszonych grzybów

Smietnkę łączymy z mąką, gdy mięso jest miękkie to dodajemy ją do sosu - ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Do smaku dodajemy sól, pieprz, cząber i bazylie - gotowe.