Sposób przygotowania:
Sos z suszonych grzybów 5
Suszone grzyby myję w ciepłej wodzie, po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc. Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę. Gotuję razem ok. 30 minut, aż grzyby będą miękkie, wtedy wyjmuję kawałki cebuli, a grzyby osączam (wywaru nie wylewam) i kroję na mniejsze kawałki. Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę, którą rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie Maggi. W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec zabielam sos śmietaną i dokładnie mieszam. Dodaję pokrojone grzyby i jeszcze ew. doprawiam. Sos grzybowy podaję do klusek, kasz, makaronów, mięsa itd.