Sposób przygotowania:
Sos z szynki i papryki.
Mięso kroimy na trzy - cztery kawałki. Tłuszcz rozgrzewamy w naczyniu o grubym dnie. Mięso posypujemy delikatem i opiekamy na brązowa z każdej strony. Cebulę kroimy dość drobno, papryki zaś w grubszą kostkę. Wyjmujemy opieczone mięso, a na tym samym tłuszczu dusimy cebulę. Gdy się zeszkli...zlewamy tłuszcz jaki jest w garnku. A przypieczony spód zalewamy wodą, wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodajemy pieprz tymianek i paprykę. Po 15 minutach wlewamy do garnka szklankę mleka. W drugiej szklance rozprowadzamy łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się mięsa. Doprawiamy do smaku ,gotujemy 3 min i gotowe. Można podać z ziemniakami, ryżem lub kluskami.