Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sos z szynki i papryki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podpieczone aromatyczne mięso plus chrupiąca papryka.

Sos z szynki i papryki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z szynki i papryki.

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z szynki i papryki.
Mięso kroimy na trzy - cztery kawałki. Tłuszcz rozgrzewamy w naczyniu o grubym dnie. Mięso posypujemy delikatem i opiekamy na brązowa z każdej strony. Cebulę kroimy dość drobno, papryki zaś w grubszą kostkę. Wyjmujemy opieczone mięso, a na tym samym tłuszczu dusimy cebulę. Gdy się zeszkli...zlewamy tłuszcz jaki jest w garnku. A przypieczony spód zalewamy wodą, wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodajemy pieprz tymianek i paprykę. Po 15 minutach wlewamy do garnka szklankę mleka. W drugiej szklance rozprowadzamy łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się mięsa. Doprawiamy do smaku ,gotujemy 3 min i gotowe. Można podać z ziemniakami, ryżem lub kluskami.
Sos z szynki i papryki.
W niewielkiej ilości tłuszczu opiekamy mięso z każdej strony.
Sos z szynki i papryki.
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i przesmażamy na tym samym tłuszczu co mięso.
Sos z szynki i papryki.
Papryka nie może być krojona za drobno, powinna być wyczuwalna w potrawie.
Sos z szynki i papryki.
Składniki na sos zalewamy mlekiem i zagęszczamy łyżką mąki.

Tagi:

szynka papryka