2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sos ze świeżych pomidorów 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealny sos np do gołąbków....

Sos ze świeżych pomidorów 2

Składniki:

Sos ze świeżych pomidorów 2

 

  • 1 litr bulionu mięsno-warzywnego
  • 400 g świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • szczypta estragonu
  • szczypta bazylii
  • 2 łyżeczki octu ziołowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki maki pszennej do zagęszczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych pomidorów 2
Pomidory najlepiej dobrze dojrzałe ,sparzyć wrzątkiem obrać ze skórek pokroić w kostkę .Cebulę obrać zeszklić na patelni dodać pokrojone pomidory i dusić około 5 minut. Bulion zagotować ,wrzucić do bulionu pomidory z cebulą doprawić bazylią estragonem ,solą i pieprzem do smaku wsypać szczyptę cukru,wlać ocet ziołowy i gotować około 10 min pod przykryciem aż pomidory się rozlecą .Przygotować zawiesinę z maki i małej ilości wody ,dodać do gotującego się sosu i wymieszać .Ja dodatkowo sos zmiksowałam blenderem by był jednolity i gładki na koniec doprawiłam śmietaną rozmąconą w niewielkiej ilości sosu. Pycha!

Tagi:

mak pomidory